Stichting Oudekerk Heemstede

Start Vrienden van de Oude Kerk


 


Tijdens een goed bezochte startbijeenkomst voor de Vrienden van de Oude Kerk op zondagmiddag 12 november 2017 kwam Adriaan Pauw samen met zijn echtgenote Anna van Ruytenborgh als ongenode gast de kerkzaal van de Oude Kerk binnenlopen.

 
 

De voorzitter van de Stichting Vrienden van de Oude Kerk, Piet Scheele, vroeg hem naar zijn eerste indruk nadat hij 364 jaar geleden in de kerk zijn laatste rustplaats vond.

 

Hij bleek erg onder de indruk te zijn van de in 2015 uitgevoerde verbouwing van de kerk. Hij vond dat de verbouwing recht deed aan zijn lijfspreuk: Geduld, Vroomheid en Vrede. Met name Vrede vindt hij erg belangrijk omdat hij als afgevaardigde van de Zeven Verenigde Nederlanden bij de onderhandelingen in Münster (1648) een vredesovereenkomst bereikte. Daardoor kwam een einde aan de 80 jarige oorlog. Zijn bijdrage maakte dat Heemstede een belangrijke rol speelde in het bereiken van de wereldvrede in die tijd. Hij is bijgezet in de Oude Kerk, waar ook zijn grafmonument te bezichtigen valt.

 

 

Tijdens de bijeenkomst konden de aanwezigen genieten van een fantastisch concert door de Heemsteedse cellist Artur Trajko (lid van het Balletorkest) die begeleid werd door Piet Hulsbos op de vleugel. Zij speelden werken van J.S.Bach, S. Rachmaninov en C.W. Gluck.

 

Vervolgens werd afscheid genomen van de leden van het Comité van Aanbeveling, Boudewijn de Groot, Edzo Huisman, Tjeerd Sminia en Jaap Verschoor,die bij de fondsenwerving voor de verbouwing een belangrijke rol speelden.

 

Tot slot vroeg Piet Scheele nadrukkelijk aandacht voor de werving van nieuwe vrienden voor de stichting.
Vriend van de Oude Kerk worden, kan al voor € 25 per jaar. Als iedereen een nieuwe vriend aanbrengt, kunnen we onze verantwoordelijkheid voor dit prachtige Heemsteedse monument echt waar maken. Lees verder: Vrienden