Stichting Oudekerk Heemstede

Heropening Oude Kerk – 11 oktober 2015


Verbouwing 2015

Zo’n zes maanden is er hard gewerkt aan de aanpassingen van de Oude Kerk. Er is veel aangepakt: De kerkbanken voor het grootste deel eruit, de vloeren eronder verwijderd, de grafkelder gevonden en entree ervan vervangen. Er is een interieurcommissie aan de slag gegaan voor het uitzoeken van parket, stoelen en nieuw liturgisch meubilair.
 
Ook aan een nieuwe verwarmingsinstallatie, nieuwe zonwering, verlichting en verbetering van de geluidsinstallatie is gedacht. De Herenbank en de preekstoel zijn gerestaureerd. Naast de bouwmedewerkers hebben ook vele professionele vrijwilligers een bijdrage geleverd. Fantastisch.
 
De kerkzaal ziet er eigentijds uit en naar verwachting voldoet het aan de zo gewenste multifunctionele eisen. De consistoriekamer is eveneens opgeknapt. En bijzonder belangrijk was het realiseren van de glazen corridor naar de Pauwehof. We zijn heel benieuwd hoe het allemaal zal zijn bij het in gebruik nemen.
 
De nieuwe entree van de Oude Kerk bevindt zich nu aan de achterzijde, halverwege de nieuwe glazen corridor. Linksaf komt u in de Pauwehof met garderobe en toiletten; rechtsaf komt u de Oude Kerk binnen via de nieuwe ingang.

 

Heropening

Op zaterdagmiddag 10 oktober, om 14.30 uur, was er voor de omwonenden van het Wilhelminaplein een ontvangst en bezichtiging van de Oude Kerk. Na afloop werd een drankje aangeboden in de Pauwehof.

 

 

 

Op zondagmorgen 11 oktober werd gestart met een speciale, feestelijke kerkdienst, met onze beide predikanten. Na de dienst uiteraard koffie met iets lekkers erbij.

 

 

 

Zondagmiddag om 12.15 uur was er voor genodigden een aparte bijeenkomst. O.a. de burgemeester, wethouders, relaties vanuit de bouw, vanuit de culturele sector en de Stichting Oude Kerk. Deze bijeenkomst werd geleid door de voorzitter van de kerkenraad.

 

 

De burgemeester opende het culturele gedeelte, aansluitend werd door de Stichting Oude Kerk de aangekochte vleugel gepresenteerd. Daarna was er een optreden van pianist/organist Jaap Stork, afgesloten met een quatre-mains optreden samen met Piet Hulsbos.

 

 

 

Na een pauze kondigde de voorzitter van SPH het optreden aan van twee laureaten van het Prinses Christina concours: tenor Sander de Jong en pianist Florian Verweij. Ter afsluiting was er in de Pauwehof een samenzijn onder genot van een drankje.

 

 

 

Omdat voor het programma niet voldoende zitplaatsen beschikbaar waren, werd gezorgd voor een rechtstreekse videoverbinding naar de Pauwehof.

 

We kunnen terugkijken op een mooi resultaat van een geweldig project. De Oude Kerk is gemoderniseerd en nu voor vele jaren geschikt voor kerkelijke en culturele activiteiten voor de hele gemeente Heemstede en daar buiten.

 

College van Kerkrentmeesters