Nieuwsbrief
Het jaar 2025 nadert met rasse schreden! Een belangrijk jaar in de historie van onze Oude Kerk, want het is dan 400 jaar geleden dat onze kerk door Adriaan Pauw werd geopend. Ja ik weet, op de sluitsteen boven de deur naar de consistorie staat “1624”, maar het was toch echt 1625 toen de bouwwerkzaamheden waren afgerond en de eerste kerkdienst kon plaats vinden. Het 400-jarig bestaan gaan we natuurlijk uitgebreid vieren.
De PKN heeft een commissie 400 jaar Oude Kerk ingesteld die tal van activiteiten gaat organiseren. Uw vriendenstichting werkt daar uiteraard van harte aan mee! Van groot belang is dat u nu al 30 november 2024 in de agenda noteert. Dan wordt op de jaardag een prachtig jubileumboek gepresenteerd, maar daarover hieronder meer informatie. Noteer ook alvast 5 januari 2025! Dan zal opnieuw de Harbour Jazzband optreden.
Los van alle 400 jaar-festiviteiten doen we als Stichting nog veel meer. In de afgelopen maanden hebben we de garage uit de erfenis van mevrouw Bouma verkocht. Uiteraard een hoop werk met makelaar en notaris, maar een mooi bedrag kon zo aan het vermogen van de Stichting worden toegevoegd. Uiteraard zijn we daar zuinig op, maar we zijn geen Stichting die bovenop het geld blijft zitten en verder niks doet. In deze nieuwsbrief belichten we diverse projecten om de Oude Kerk te verfraaien, te beveiligen en te versterken.
De kerk bestaat al bijna 400 jaar. Wij zijn uiteraard slechts passanten die als taak hebben onze prachtige kerkgebouw zo goed mogelijk door te geven aan onze opvolgers. Dat doen we met veel plezier! Uw steun in de vorm van bezoek aan bijeenkomsten, concerten, maar ook financiële bijdragen komt volledig ten goede aan de Oude Kerk. Dank dus voor uw steun aan het behoud van het mooiste monument in Heemstede dat dagelijks voor vele activiteiten wordt gebruikt. Dat had Adriaan Pauw 400 jaar geleden niet kunnen bevroeden!
Walter Schut, voorzitter Stichting Vrienden van de Oude Kerk
Bijzondere Vriendendag 30 november 2024
De Jaardag voor de Vrienden is dit jaar iets later gepland dan u gewend bent en dat heeft een speciale reden! Het wordt een feestelijke bijeenkomst waarin het boek over 400 jaar Oude Kerk, dat onze stichting samen met de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB) aan het maken is, wordt aangeboden aan de voorzitter van de Kerkenraad en aan de burgemeester van Heemstede. Het wordt een open bijeenkomst waarbij uiteraard de leden van de HVHB en het kerkbestuur worden uitgenodigd, maar ook andere belangstellenden van harte welkom zijn. Dus zegt het voort!
In het boek zal de geschiedenis van de kerk en zijn gebruikers van vele kanten worden belicht, zoals de bouwgeschiedenis, de kerk van binnen en van buiten, een schets van religieus Heemstede en zijn predikanten door de eeuwen heen, het multifunctionele gebruik én de blik gericht op de toekomst van de kerk. Er komen prachtige foto’s in het boek die alleen al het bekijken waard zijn.
Een van de schrijvers van het boek, Maarten Enderman, heeft op verzoek van onze stichting onderzoek gedaan naar de bouwgeschiedenis van de kerk en zal op de Vriendendag hierover vertellen. En een muzikale omlijsting zal natuurlijk ook niet ontbreken. Redenen genoeg om 30 november vanaf 14.00 uur alvast in uw agenda te zetten!
Glaskunstwerk als cadeau!
Bij een verjaardag hoort een cadeau! En het 400 jarig bestaan van de kerk is zo’n belangrijk moment dat een mooi cadeau rechtvaardigt. Daar heeft het stichtingsbestuur over nagedacht en besloten om deze mijlpaal te vieren met het aanbieden van een glaskunstwerk. Na wikken en wegen over de plaats van zo’n kunstwerk is er in overleg met het kerkbestuur voor gekozen om dit te plaatsen aan de muur boven de vooringang van de kerk aan de zijde van het Wilhelminaplein. Daar zat in het verleden een raam, maar in verband met de plaatsing van het orgel aan die zijde van de kerk is destijds besloten dat raam dicht te metselen.
De glaskunstenares Ellen Brouwers uit Oisterwijk heeft de opdracht gekregen om het kunstwerk te ontwerpen. Zij zal een ontwerp maken voor 3 panelen die op de muur worden gemonteerd, grotendeels binnen de contouren van het voormalige raam. Aan de achterzijde van de gelamineerde geharde glasplaten wordt LED-verlichting gemonteerd. De contouren van de bakstenen, bestaande gotische profielen blijven zoveel mogelijk zichtbaar. Het wordt een uitnodigende blikvanger die de kerk met haar omgeving verbindt.
Inmiddels heeft een eerste overleg met de gemeentelijke Welstandscommissie plaatsgevonden. Ellen Brouwers en ons bestuurslid Hans Staller, trekker van dit project, hebben aan de hand van een uitgebreide beeldpresentatie het idee en de wijze van montage toegelicht. De commissie was positief en vond het een spannend plan. Ook de Rijksdienst Cultureel Erfgoed kan instemmen met het plan. De afbeelding die Ellen Brouwers ontwerpt voor de 3 panelen blijft een verrassing tot het moment van de publieke onthulling tijdens de festiviteiten rond het 400-jarig bestaan van de Oude Kerk.
Voor de financiering van het kunstwerk is bij de gemeente Heemstede subsidie aangevraagd. Ook worden particuliere fondsen aangeschreven om een bijdrage te verlenen. En mocht u dit ook een mooi cadeau vinden om aan bij te dragen, schroom niet om uw bijdrage te storten op rekeningnummer: NL81ABNA 056 32 40 563 ten name van stichting Vrienden van de Oude Kerk te Heemstede o.v.v. glaskunstwerk. Alvast onze grote dank!
Kerktuin op de schop
In 2015 was er na de renovatie van de kerk geen geld meer over om ook de tuin een opknapbeurt te geven. Met het 400-jarig bestaan van de kerk in het vooruitzicht zal het bestuur daar verandering in brengen. De tuin rondom de kerk maakt nu een wat rommelige indruk met verschillende soorten hekjes, bossages, parkeerplaatsen en fietsenstallingen.
Het bestuur heeft aan bureau Ria Bos erf en landschap in Haarlem de opdracht gegeven een inrichtingsplan te maken, passend bij de geschiedenis en het monumentale karakter van de kerk.
Dat plan ligt er nu. De nieuwe inrichting van de tuin is gebaseerd op een indeling in deelgebieden, die zijn gekoppeld aan de entrees met ieder hun eigen functie. Zo worden onderscheiden de parkeerplaats, de zichtentree aan de kant van het Wilhelminaplein met rechts daarvan het grasveld, het deelgebied Mariakapel links van de zichtentree en de huidige hoofdentree aan de Achterweg met een klinkerpad naar de schuifdeur in de corridor.
De parkeerentree wordt rustig gehouden en afgebakend met geschoren taxushagen. Bij de zichtentree worden de sierhekwerken en de beplanting aangepast. Ook het glaskunstwerk boven de entree zal bijdragen aan een uitnodigend karakter van deze entree. Op het grasveld rechts van deze entree wordt een verhoogd, rond plantvak aangelegd met het jaar rond aantrekkelijke planten. In het deelgebied Mariakapel wordt de sierfunctie ingevuld met schaduwplanten en zogenaamde Mariaplanten.
Bij de huidige hoofdingang aan de Achterweg zijn in de nieuwe situatie de fietsenstalling en het ronde terras van elkaar gescheiden. Het terras wordt verfraaid en zal bestaan uit een labyrintpatroon. Een mooie plek om elkaar te ontmoeten!
Inmiddels wordt er een offerte voor de uitvoering gevraagd aan een hoveniersbedrijf. Gevraagd is om de kosten van aanleg van de verschillende onderdelen van de tuin in beeld te brengen, zodat keuzes gemaakt kunnen worden en prioriteiten gesteld.