Stichting Oudekerk Heemstede

NieuwsbriefBijna 2 jaar lang kon de Oude Kerk door corona amper gebruikt worden: kerkdiensten zonder kerkbezoekers en alleen te volgen via YouTube of de Kerkomroep. Of concerten waarbij iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar moest zitten. Het lijkt alweer lang geleden, maar een paar maanden geleden was dit nog de situatie.
 
Inmiddels wordt de “oude dame” aan het Wilhelminaplein weer volop gebruikt! En dat is natuurlijk ook de bedoeling. Door de jubilerende Muziekcommissie is de concertagenda voor 2022 goed gevuld. Met prachtige geplande bijeenkomsten in de Oude Kerk in de komende maanden kunnen we stellen dat de Oude Kerk weer helemaal terug is.
 
De Stichting Vrienden Oude Kerk richt zich op het instandhouden van ons prachtige gebouw en iedereen – kerkelijk èn niet-kerkelijk – daarvan te laten genieten. Daarbij kijken we ook vooruit, want in 2025 bestaat de Oude Kerk 400 jaar! Daarvoor ontwikkelen we nu al ideeën om dit op een waardige wijze in te vullen, maar als u suggesties heeft, laat het ons weten. We nemen het graag mee.
Rest mij u mooie momenten in ons prachtige gebouw te wensen en graag herinner ik u aan uw jaarlijkse bijdrage voor de Oude Kerk. Met uw hulp kunnen wij de Oude Kerk behouden.
Walter Schut, voorzitter Stichting Vrienden van de Oude Kerk

  

Erfenis voor de stichting

In de vorige nieuwsbrief hebben wij bericht dat de Stichting Vrienden van de Oude Kerk een erfenis heeft ontvangen. In juli 2021 stierf mevrouw MJ Bouma aan de Insulindelaan. Zij had een aantal jaren daarvoor de Stichting tot erfgenaam gevonden. Van de ene op de andere dag waren wij als bestuur dus eigenaar van een huis en moesten ook de volledige afhandeling van de boedel regelen. De statuten moesten worden aangepast om onroerend goed te kunnen verkopen. Mevrouw Bouma was alleenstaand met alleen “verre” familie. Met behulp van een makelaar is het huis in het voorjaar van 2022 in de verkoop gezet en verkocht. Natuurlijk zijn wij hier zeer blij mee. Een deel van de inboedel bevindt zich nog in een garage vlakbij en wordt later verkocht. In 2023 gaan we weer een leuke markt en veiling organiseren in en rond de Oude Kerk.
 
De opbrengst zal worden besteed voor het doel, waarvoor de Stichting Vrienden van de Oude Kerk wordt opgericht. Dat zal in de jaren zeer zorgvuldig worden besteed en ook een reserve voor de termijn is zeker van belang. Op 3 punten richten wij onze aandacht:
1. Onderhoud aan oude kerken is duur en bewerkelijk. Wij willen er daarom voor zorgen dat de Oude Kerk niet voor een paar jaar, maar voor decennia in goede staat wordt gebracht en blijft. Hiertoe wordt natuurlijk in samenwerking met het College van Kerkrentmeesters, een plan ontwikkeld
2. Het orgel, de vleugel en andere (onroerende) zaken in de kerk. Ook hier is de focus op herstel en behouden op de termijn.
3. De ruimte rondom de kerk. De Oude Kerk en de Pauwehof zijn in 2015 gemoderniseerd en met elkaar verbonden via een glazen doorgang. De buitenruimte van de kerk is destijds niet meegenomen in deze vernieuwing. De huidige situatie vraagt om een nieuwe inrichting, passend bij het monumentale en beeldbepalende karakter van de kerk, waarvoor een verantwoorde én duurzame voorwaarden een voorwaarde is.
 
Natuurlijk liggen de richtlijnen en richtlijnen bij de kerkelijke gemeente, maar de Stichting helpt graag en kan de projecten ondersteunen.
 

Website van BeleefHeemstede

 
Op 4 maart werd in het startsein gegeven voor het nieuwe digitale platform BeleefHeemstede.nl. Hierop kun je zien wat er in Heemstede allemaal te beleven is. De feestelijke lancering vond plaats op een toepasselijke monumentale plek: de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein. Heemstede heeft veel te bieden op het gebied van cultuur, uitjes en workshops.
 
Op de website BeleefHeemstede.nl komt dit aanbod samen. Uit een eerdere peiling onder de culturele organisaties in Heemstede bleek behoefte aan zo’n gezamenlijk online platform waar ieder zijn activiteiten kan publiceren. Het platform is een agenda waar inwoners kunnen zien wat er te doen is.
 
Natuurlijk staan alle activiteiten die door de Vrienden van de Oude Kerk in de Oude Kerk worden georganiseerd ook op deze nieuwe website