Stichting Oudekerk Heemstede

NieuwsbriefBijna 2 jaar lang kon de Oude Kerk door corona amper gebruikt worden: kerkdiensten zonder kerkbezoekers en alleen te volgen via YouTube of de Kerkomroep. Of concerten waarbij iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar moest zitten. Het lijkt alweer lang geleden, maar een paar maanden geleden was dit nog de situatie.

Inmiddels wordt de “oude dame” aan het Wilhelminaplein weer volop gebruikt! En dat is natuurlijk ook de bedoeling. Door de jubilerende Muziekcommissie is de concertagenda voor 2022 goed gevuld, en natuurlijk uiteraard het benefietconcert van flamencokoor Calle Real op 4 juni. Dat was echt een feest!
 
De Stichting Vrienden Oude Kerk richt zich op het instandhouden van ons prachtige gebouw en iedereen – kerkelijk èn niet-kerkelijk – daarvan te laten genieten. Daarbij kijken we ook vooruit, want in 2025 bestaat de Oude Kerk 400 jaar! Daarvoor ontwikkelen we nu al ideeën om dit op een waardige wijze in te vullen, maar als u suggesties heeft, laat het ons weten. We nemen het graag mee.
Rest mij u mooie momenten in ons prachtige gebouw te wensen en graag herinner ik u aan uw jaarlijkse bijdrage voor de Oude Kerk. Met uw hulp kunnen wij de Oude Kerk behouden.
Walter Schut, voorzitter Stichting Vrienden van de Oude Kerk

 

Afronding conservering grafresten

Woensdag 18 mei 2022 zijn de laatste werkzaamheden aan het conserveren van de houten grafresten uitgevoerd. Door restaurateur Inske Immink uit Heemstede zijn met hulp van koster Herman Geluk de houten resten met koperen teksten en de metalen fragmenten van de kisten van vóór 1938 op metalen roosters geplaatst om verder verval te voorkomen. Deze roosters zijn geproduceerd door het constructiebedrijf Nelissen uit Haarlem. Nu liggen de resten goed geventileerd op de roosters en kunnen langzaamaan drogen. In ieder geval wordt hiermee verder intrekken van vocht – doordat ze op de plavuizen kelderbodem lagen – voorkomen.
 
De metalen fragmenten zijn gesorteerd op type en formaat en liggen aan de linkerkant in de kelder. Inske zal nog een poging doen om de verschillende soorten handgrepen en bevestigingsmateriaal te dateren. Als dat lukt, zullen wij daarvan melding maken in een volgende nieuwsbrief. Bij mogelijke openstelling van het praalgraf kunt u van nabij bekijken hoe de situatie nu is.
 
Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Oude Kerk kijkt met plezier en voldoening terug op deze conserveringsmaatregelen die in overleg met het College van Kerkrentmeesters zijn uitgevoerd.

Hans Staller, Projecten Vrienden van de Oude Kerk.
  

Stemmen in de Oude Kerk

Debatten, concerten, presentaties, huwelijks diensten: het kan moeiteloos in de Oude Kerk. Op 16 maart kon er zelfs gestemd worden voor de gemeenteraad van Heemstede in de Oude Kerk!
 
Nu kon er wel op 19 plekken in Heemstede worden gestemd, maar de Oude Kerk is echt een grote “stemmentrekker” want in totaal werden hier 725 stemmen uitgebracht. Na het Raadhuis, Plein1 en het NS station was de Oude Kerk de meest populaire plek in Heemstede om de gemeenteraadsstem uit te brengen!
 
 

Website van BeleefHeemstede

 
Op 4 maart werd in het startsein gegeven voor het nieuwe digitale platform BeleefHeemstede.nl. Hierop kun je zien wat er in Heemstede allemaal te beleven is. De feestelijke lancering vond plaats op een toepasselijke monumentale plek: de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein. Heemstede heeft veel te bieden op het gebied van cultuur, uitjes en workshops.
 
Op de website BeleefHeemstede.nl komt dit aanbod samen. Uit een eerdere peiling onder de culturele organisaties in Heemstede bleek behoefte aan zo’n gezamenlijk online platform waar ieder zijn activiteiten kan publiceren. Het platform is een agenda waar inwoners kunnen zien wat er te doen is.
 
Natuurlijk staan alle activiteiten die door de Vrienden van de Oude Kerk in de Oude Kerk worden georganiseerd ook op deze nieuwe website