Stichting Oudekerk Heemstede

Nieuwsbrief



Zo na de zomer hebben we als bestuur van de Stichting Vrienden Oude Kerk het werk weer opgepakt. Er gebeurt best veel in en om de Oude Kerk en dat is natuurlijk prima. De Theeconcerten zijn weer begonnen (zie Activiteiten) en ook Stichting Podia Heemstede organiseert weer de nodige activiteiten in de bijna 400 jaar Oude Kerk.
 
Als bestuur van de Stichting werken we aan plannen om het terrein rondom de kerk weer tiptop te maken. Wij hebben hiervoor een landschapsarchitect in de arm genomen. De plannen zullen eerst aan de Kerkenraad van de Oude Kerk worden voorgelegd, maar in één van de komende uitgaven van deze Nieuwsbrief hoort u daar meer over.
 
Ons werk kan uiteraard niet zonder middelen en mensen. U kunt ons helpen door vrienden en kennissen lid te maken van de Stichting Vrienden Oude Kerk. Het aanmeldingsformulier is hier te vinden, Aanmeldingsformulier. Neem ze gerust mee naar de Jaardag!

Uiteraard zijn giften welkom of overweeg een schenking of legaat, waarmee iets blijvend voor generaties na ons achter kan worden gelaten. Ik wens u weer vele inspirerende en prachtige momenten toe in onze Oude Kerk!
Walter Schut, voorzitter Stichting Vrienden van de Oude Kerk

 

Jaardag zaterdag 7 oktober

Op 7 oktober 2023 vanaf 15.00 uur vond de jaardag plaats van de Stichting Vrienden Oude Kerk. En ook dit jaar hebben we een buitengewoon interessante inhoud voor de jaarmiddag.
 
Marjolein ’t Hart heeft ons bijgepraat over Heemstede in de Gouden Eeuw. Marjolein is emeritus hoogleraar in de Geschiedenis van Staatsvorming in Mondiaal Perspectief aan de Vrije Universiteit en gastonderzoeker aan het Huygens Instituut (KNAW). Marjolein heeft diverse publicaties op haar naam staan ​​specifiek over de Gouden Eeuw; precies ook de periode waarin de Oude Kerk wordt gebouwd.
 
Wat is de Gouden Eeuw voor een dorp als Heemstede? Kun je de term eigenlijk nog wel gebruiken na al die discussies over slavernij en andere schaduwzijdes? Haar lezing richt zich op wat de Tachtigjarige Oorlog oorspronkelijk betekende voor zowel de gewone man/vrouw als voor de elite, voor zowel de blekersknecht als voor een machtige man als Adriaan Pauw. Marjolein legt op de jaardag van de Oude Kerk uit hoe de Oorlog een Gouden Eeuw met vele rijkdommen bracht, terwijl de sociale ongelijkheid een enorme groei doormaakte. Heemstede kon profiteren van de nabijheid van krachtige steden als Amsterdam, Leiden en Haarlem, maar de oorlogsellende trof vaak vooral het kwetsbare platteland.
 
Tot voor kort woonde Marjolein ’t Hart in Heemstede en was zij ook actief in de Gemeenteraad. ‘Heemstede in de Gouden Eeuw’ is dus bij Marjolein in goede handen!
 
Na de lezing heeft Piet Hulsbos verteld over het bijzondere orgel in ‘onze’ Oude Kerk. Dit instrument uit 1754 stond oorspronkelijk in Oldebroek, vervolgens in Kornhorn om in 1989 naar Heemstede te verhuizen. Een aantal van de belangrijkste kenmerken en orgeltermen passeert de revue, een paar registers zullen apart worden gedemonstreerd, met uitleg, en vervolgens klinken twee van drie korte orgelwerken die goed passen bij het barokke karakter van dit éénklaviers instrument met pedaal.
Na afloop was er gelegenheid om het orgel van dichtbij te bekijken.