Stichting Oudekerk Heemstede

NieuwsbriefAls bestuur gaan we vastberaden door in 2022 om ons geliefde gebouw in goede staat te houden én met bijeenkomsten/concerten de inwoners van Heemstede e.o. daarvan te laten genieten. De eerste Theeconcerten zijn weer gehouden, de Open Kerk voor Oekraïne op 7 maart, en de mogelijkheid om te stemmen voor de Gemeenteraad in de Oude Kerk, een teken dat “misschien wel het mooiste gebouw van Heemstede” weer volop in gebruik is.
 
Niet alleen vervult deze “oude dame” een belangrijke rol in het kerkelijk leven, maar is de blik ook duidelijk gericht op de burgerlijke gemeente Heemstede en kunnen vele Heemstedenaren ervaren wat een prachtig gebouw in onze gemeente staat.
 
Onze taak is mee te helpen dit gebouw weer in zo goed mogelijke staat aan onze kinderen door te geven. In dat kader kan ik u mededelen dat het afgelopen jaar mevrouw M.J. Bouma uit de Laan van Insulinde bij haar overlijden de Stichting een flink legaat heeft nagelaten. De exacte omvang hebben we nog niet vast kunnen stellen, maar met dit legaat kan een goed plan worden opgesteld voor de Oude Kerk. Wij zijn natuurlijk maar voorbijgangers die een aantal jaren helpen bij het in stand houden van de Oude Kerk. De Kerk zelf bestaat al bijna 400 jaar.
Natuurlijk gaat onze waardering en dank uit aan mevrouw Bouma en kan het een inspiratie zijn om via een schenking van een legaat iets blijvends voor de generaties na ons achter te laten. Met deze erfenis, maar ook met uw (financiële) steun kunnen we er voor zorgen dat de Kerk weer voor de komende decennia tiptop in staat is de kerkelijke en burgerlijke gemeente te dienen. Ik wens u vele genoeglijke en spirituele momenten in ons prachtige gebouw!
Walter Schut, voorzitter Stichting Vrienden van de Oude Kerk

 

Hervatting Theeconcerten

Op 20 februari startte het blazersensemble Septentriones (als eerste) op zondagmiddag met de Theeconcerten in de Oude Kerk. Na bijna 2 jaar stilstand vanwege corona was het een verademing weer een heerlijk concert te hebben in de Kerk. En wat voor een concert. Ook het blazersensemble had in de afgelopen 2 jaar amper kunnen optreden en had er duidelijk zin in. Het werd door het publiek in de goed gevulde kerk zeer gewaardeerd.
 
De Theeconcerten worden georganiseerd door de Muziekcommissie, maar ook een grote groep vrijwilligers dragen bij.
 
Vrijwilliger vanaf het eerste uur (nu zo’n 25 jaar geleden) Boudi Dortland en Leni Septer (als penningmeester) namen afscheid. Ze werden door Walter Schut in de bloemetjes gezet.
 
Boudi en Leni, dank voor jullie inzet in de afgelopen jaren!
  

Start van BeleefHeemstede

Op 4 maart werd in het startsein gegeven voor het nieuwe digitale platform BeleefHeemstede.nl. Hierop kun je zien wat er in Heemstede allemaal te beleven is. De feestelijke lancering vond plaats op een toepasselijke monumentale plek: de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein. Heemstede heeft veel te bieden op het gebied van cultuur, uitjes en workshops.
 
Op Beleefheemstede.nl komt dit aanbod samen. Uit een eerdere peiling onder de culturele organisaties in Heemstede bleek behoefte aan zo’n gezamenlijk online platform waar ieder zijn activiteiten kan publiceren. Het platform is een agenda waar inwoners kunnen zien wat er te doen is.
 
Walter Schut, voorzitter van de Stichting Vrienden van de Oude Kerk, mocht de aftrap doen en de tientallen aanwezigen ontvangen. Na een echte verhalenvertelster en zang kon in aanwezigheid van wethouder Sjaak Struijf het platform met website feestelijk worden geopend.
 
Natuurlijk staan alle activiteiten die in de Oude Kerk worden georganiseerd ook op deze nieuwe website. Dank hiervoor aan Wabe Heeringa die vanuit de Stichting Vrienden van de Oude Kerk veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van http://BeleefHeemstede.nl
 

Benefietconcert op 4 juni

Eind november jl. hebben we helaas op het laatste moment het concert van het flamencokoor Calle Real moeten afzeggen in verband met corona. Dat gaan we nu op 4 juni inhalen! Deze muziek zal u direct in een vrolijke vakantiestemming brengen. Om het geheugen op te frissen hieronder meer informatie.
 
Calle Real is een Nederlands-Spaans flamencokoor dat gespecialiseerd is in de muziek van het westen van Andalusië. Het koor is in 1999 opgericht door Frans Nottrot die bij toeval in aanraking kwam met de muziek uit deze streek. Hun repertoire bestaat uit fandangos, een zangvorm uit Zuid-West Spanje, sevillanas en een enkele tanguillo. Bij enkele sevillanas zal ook gedanst worden.
 
Calle Real bestaat uit 10 zangeressen, begeleid door een ensemble van musici. Hun optreden is als een muzikale reis langs de dorpen en steden van Andalusië: feestelijk en verrassend.
 
Op 4 juni om 15.00 uur kunt u genieten van deze meeslepende muziek en dans in de Oude Kerk. De kosten zijn € 15,- pp, Meer mag natuurlijk ook!
U kunt zich alvast aanmelden door uw bijdrage over te maken op rekeningnummer: NL 81 ABNA 0563240563.ten name van Stichting Vrienden Oude Kerk te Heemstede o.v.v. concert Calle Real.