Stichting Oudekerk Heemstede

Bouwproject 2015


Uitgangssituatie

De wens om de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein in Heemstede geschikter te maken voor het geven van concerten leeft al heel lang. De kerkzaal heeft een prachtige akoestiek en wordt regelmatig verhuurd aan de Stichting Podia Heemstede.

 

Echter, de kerk heeft nauwelijks toilet-en garderobe-faciliteiten en evenmin mogelijkheden voor de koffie vóór of ná het concert. Daartoe wordt gebruik gemaakt van het zalencomplex de Pauwehof, gelegen in de achtertuin van het kerkgebouw.

 

Het klimaatsysteem van de Oude Kerk behoeft modernisering. We willen af van de tochtige ingangen; van de koude optrekking uit de vloeren; van een CV-installatie die teveel lawaai maakt; van de lelijke, op straalmotoren lijkende inblaasopeningen onder het balkon.

 

De overtocht van kerkzaal naar Pauwehof is verre van comfortabel. Maar ook het zitcomfort en het zicht op het podium laten te wensen over. Tenslotte is er de wens om de licht- en geluid-installaties te verbeteren. Ook een concertvleugel staat op het verlanglijstje. Al met al een ambitieus programma waarmee veel geld is gemoeid.

 

Bouwplannen

• Ter verbetering van het zicht op de optredende musici: het verhogen en vergroten van het podium, het aanbrengen van een verhoogde vloer voor de achterste rijen bij het monument van Adriaen Pauw, het verlagen van het front van het balkon, het aldaar verhogen van de vloer ten gunste van de achterste rijen stoelen.

 

• Ter verbetering van het zitcomfort en het mogelijk maken van een multifunctioneel gebruik van de kerkzaal: het vervangen van de banken door stoelen volgens een nieuw stoelenplan. De banken aan de achterzijde van de west- en de oostbeuk blijven vanwege het historisch belang ervan wel bestaan.

 

• Voor de bereikbaarheid van de Pauwehof (toiletten, garderobe en buffet) en het voorkomen van tocht en warmteverlies in de kerk: het realiseren van een gesloten glazen passage met entree tussen de Pauwehof en de Oude Kerk.

 

• Het moderniseren van de verwarmingsinstallatie (o.a. geluidsarm maken en thermisch geïsoleerde vloeren).

 

• Noodzakelijke aanpassingen van licht en geluid.

 

De verbouwing is uitgevoerd van april-oktober 2015. Voor een terugblik, lees verder…